Óra száma: 300 óra

Szakma azonosító száma: 07214009

A képzés nyilvántartásba vételi száma: E/2020/000188

Besorolása a képzési területek egységes osztályozási rendszere (KEOR) szerinti kód alapján: 0721 Élelmiszergyártás

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A borászképzés az élelmiszeripar ágazathoz tartozó szakmai képzés, amely tanúsítvány megszerzésével, majd ennek alapján akkreditált vizsgaközpontban megszerzett szakképesítés megszerzésével zárul. A borászat Magyarországon az egyik legősibb és legjobban megbecsült tevékenység. A borász ismeretei kiterjednek a szőlő szüretre, a szőlőfajták feldolgozására, a borkészítés műveleteire és a bor értékesítésére. A jó minőségű bor előállítása nagyon összetett ismereteket igénylő munka. A borászatok Magyarországon sokszor családi környezetben működnek, ahol a szőlész-borász szakma tradíció. A jó borász szakember tudása a borászatokban nagy kincs.

A képesítési követelményt előíró jogszabály szerint:

A borász borkészítéshez értő, a szaktechnológia alkalmazásában jártas szakember. Elvégzi az erjesztést és a kierjedt újbor kezelését, érlelését, az elkészült bort a piaci igényeknek megfelelő formában palackozza. Kezeli és működteti borászati műveletekhez tartozó gépeket és berendezéseket. A szaktechnológia során szükséges laboratóriumi alapvizsgálatokat elvégezi, méréseinek eredményét értelmezni képes, a szükséges technológiai lépéseket mérési eredményei alapján megtervezi, végrehajtja. Szakmai alapismeretei alapján borkóstolót, borbemutatót tart. Munkája során a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz-, munka- és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával, a jó gyártási gyakorlat (GMP) szemléletével végzi.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • Szőlő technológiai célú feldolgozására, az ahhoz tartozó gépek és berendezések kezelésére.
  • Musttisztítást végez. Fehér-, rozé-, siller- és vörösbort erjeszt.
  • Alkalmazza a bortisztítási technológiákat (fejtőrendszert állít össze, bort fejt, szűri a bort). Összeszereli a szükséges rendszereket Fejt, szűrést végez.
  • Bor készítésének technológiáit alkalmazni tudja, képessé válik a borharmónia kiértékelésére,
  • Előkészíti a bort palackozáshoz, borcímkét készít.
  • A Bor vizsgálata és mérései alapján analitikai és érzékszervi méréseket végez.
  • Balesetmentesen kezeli, üzemelteti a szőlőfeldolgozásban és a borászati üzemben használatos alapvető eszközöket, gépeket, berendezéseket.
  • Higiéniai és minőségbiztosítási szabályokat alkalmaz a pincében és a borkészítés során.
  • Minőségbiztosítási szabályokat alkalmaz a pincében és a borkészítés során.

A képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
  • Egészségügyi alkalmassági követelmények szükségesek

Szakmai vizsgára bocsátás különleges feltételei:

A tanfolyamra ide kattintva tud regisztrálni. Amennyiben további kérdése van, keresse munkatársainkat elérhetőségeinken!

A borász szakmai képzés program követelményét és a programtervét az ikk.hu honlapjáról letölthetik.

Képzési programunkat a képzésben résztvevők személyesen az ügyfélszolgálatunkon a weboldalon feltüntetett ügyfélfogadási időben megtekinthetik.

Categories: Képzés