Szakma azonosító száma: 10133006

A képzés nyilvántartásba vételi száma: E/2020/000188

KEOR száma: 1013

Óraszám: 800 óra

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő képessé váljon a turizmus-vendéglátás területén belül a falusi vendéglátó tevékenység végzésére. A képzésre nagy szükség van, hiszen jelenleg is több ilyen jellegű szolgáltatást nyújtó vendéglátóhely működik. A vidékfejlesztés egyik fontos pillére a turizmus, amely nem létezhet a hagyományos falusi vendéglátás bemutatására is alkalmas szolgáltatás nélkül. A gasztronómia, a folklór, az épített és a természeti örökségünk megóvása terén is sokat tehetnek az ilyen tevékenységet végzők. Egyre többen vannak olyanok, akik pályázatok megnyerésével, megfelelő végzettség megszerzésével egyre inkább képesek minőségi falusi vendéglátást biztosítani az érdeklődőknek. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a vendéglátók színvonalas képzése. A szakmai képzés megszerzésének lehetőségének biztosításával a vidéki fiatalok helyben maradásához is hozzájárulunk, hiszen megélhetést, de legalábbis kiegészítő jövedelem megszerzésével ott találhatják meg életük célját, ahol eddig is éltek.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • Tanulószerződést, munkaszerződést köt. Érvényesíti a munkavállalókkal szemben támasztott szakmai elvárásokat.
  • A viselkedési szabályok betartásával kommunikál a munkatársaival és a vendégekkel.
  • Táblázatkezelő, szövegszerkesztő programokat használ.
  • Elvégzi az alapvető matematikai műveleteket a számlázás témakörében, számlákat tölt ki a megfelelő és aktuális jogszabályok alapján.
  • A világhálón tájékozódva szakmai tartalmakat keres és talál a falusi turizmussal összefüggésben. A rendelkezésre álló információt, tartalmat rendszerezi, munkavégzése során felhasználja.
  • Kezeli a vendégek részéről felmerülő fogyasztóvédelmi problémákat, reklamációkat.
  • Munkája során figyelembe veszi a vendéglátás környezetvédelemmel, környezettudatossággal és fenntarthatósággal kapcsolatos szabályait.
  • Felhasználja az ételkészítés során az élelmiszerek jellemző tulajdonságait.
  • Az ételkészítési munkafolyamat során használja a munkaegészségügyi, balesetvédelmi és minőségirányítási előírásokat.
  • Összeállítja, megtervezi a vendéglátó munkaműveletek elvégzésének sorrendjét, átlátja a munkafolyamatokat.
  • Kialakítja az árubeszerzés, az anyag-mozgatás, a raktározás, valamint az előkészítés alapelveit és tevékenységeit.
  • Rendeltetésszerűen, biztonságosan kezeli, üzemelteti a megfelelő gépeket, berendezéseket. A kéziszerszámok, használatát – a munkabiztonsági és higiéniai előírások betartásával – készség szinten elsajátítja.
  • Fogadja a vendégeket, ellátja a recepciós feladatokat.
  • Szakszerűen kiszolgálja a vendégeket.
  • A falusi vendéglátóhelyen egyszerűbb ételkészítési feladatokat végez, élelmiszerbiztonsági, követelmények betartása mellett.
  • Alapvető marketing feladatokat ellát, fejleszti a falusi vendéglátóhely arculatát és működését.
  • Programokat szervez és lebonyolít.
  • Biztonságosan és nyereségesen működteti a falusi vendéglátóhelyet.
  • Készletezést, készletgazdálkodást végez.
  • Előkészíti, kitölti, feldolgozza a szükséges dokumentumokat.
  • Kérdőíveket szerkeszt a vendégelégedettség mérésére, a további vendégigények megismerésére.
  • Nyilvántartást vezet a falusi vendéglátás során keletkezett forgalmi adatokról.
  • A tájegységre jellemző speciális falusi vendéglátást valósít meg.
  • A saját gazdaságban előállított alapanyagokat, termékeket használ fel, illetve a nem termelt, de szükséges termékeket beszerzi a partnerektől.
  • Gazdaságában állattenyésztést folytat. Állati eredetű alapanyagokat állít elő.
  • A vendéglátóhely környezetét kialakítja, folyamatosan karbantartja.
  • Betakarítja a saját maga által megtermelt növényeket, feldolgozza azokat.

A képzés megkezdésének feltételei:

  • Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség,
  • Egészségügyi alkalmassági követelmény szükséges

Szakmai vizsgára bocsátás különleges feltételei:

A szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről a képző intézmény által a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben kiállított tanúsítvány.

A tanfolyamra ide kattintva tud regisztrálni. Amennyiben további kérdése van, keresse munkatársainkat elérhetőségeinken!

Falusi vendéglátó képzési és kimeneti követelményét és a programkövetelményét az ikk.hu honlapjáról letölthetik.

Képzési programunkat a képzésben résztvevők személyesen az ügyfélszolgálatunkon a weboldalon feltüntetett ügyfélfogadási időben megtekinthetik.

Categories: Képzés